SWG - De Belgische StrandWerkGroep

Oostduinkerke St-André + MusEos - zaterdag 29 oktober
Op zaterdag 29 oktober 2022 organiseert de Strandwerkgroep een kruiexcursie in Oostduinkerke op het strand St-André. Bram Conings gaat er voor ons kruien. Afspraak om 10h op het einde van de Scottlaan (tegenover boothotel “La Péniche”, coördinaten 51° 7’ 47” N, 2° 39’ 23” O). Laagwater om 10h51 (+0.25 mTAW). In de namiddag plannen we dan een bezoek aan MuseOs (Veurnestraat 2, 8670 Koksijde), een natuurhistorisch museum over dierkunde en vergelijkende anatomie, met de verzameling van twee gepassioneerde biologen.
Bezoek achter de schermen aan het KBIN - vrijdag 04 november
We bezoeken het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, met onder andere de bekende Dautzenbergcollectie. Afspraak om 10h in de Vautierstraat. Dit bezoek is betalend en hiervoor zal men moeten inschrijven. Meer informatie volgt later.
Jaarvergadering 2022 - zaterdag 05 november
De jaarvergadering van 2022 van De Strandwerkgroep België zal plaats grijpen op zaterdag 5 november 2022. Plaats: Bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, 8660 De Panne Programma 10h       Ontvangst met koffie. 10h30   Voordracht door Luna van der Loos – Zeewieren Luna van der Loos is marien biologe en gespecialiseerd in zeewieren. Samen met Mart Karremans en Frank Perk heeft ze de Veldgids Zeewieren samengesteld die onlangs is verschenen. Een mooie gelegenheid om haar uit te nodigen op onze jaarvergadering. 12h30   Broodjeslunch (Broodjes voor de lunch kunnen ter plaatse besteld worden) 13h30   Administratief gedeelte 14h       Voordracht door Hans De Blauwe - Mosdiernieuws van de zuidelijke bocht van de Noordzee In 2009 verscheen het boek Mosdiertjes van de Zuidelijke bocht van de Noordzee. Voor het eerst werden alle mosdiertjes die aan onze kust leven of kunnen aanspoelen grondig beschreven en besproken in één werk. Hans komt ons uitleggen welke evoluties en nieuwigheden er te melden zijn op het vlak van de Bryozoa.   De laatste jaren is de bekendheid van de Strandwerkgroep gegroeid en tellen we meer en meer enthousiaste, actieve leden. Om de verworven waarden veilig te stellen zijn we op zoek naar mensen die zich ook willen inzetten als bijkomend bestuurslid. Nadat ze zich het reilen en zeilen van de SWG eigen gemaakt hebben, kunnen ze dan de fakkel overnemen in een bestuursfunctie die hun het best ligt. Wie interesse of vragen heeft kan de voorzitter per mail contacteren op volgend adres jeanpaul.vanderperren@telenet.be.
Eindejaarsexcursie in De Panne - maandag 26 december
De laatste excursie van onze Strandwerkgroep gaat traditiegetrouw door in De Panne. Afspraak om 8h30 op het einde van de Dynastielaan. Het laag water komt er om 9h32 (+0.01 mTAW). Voor de lunch kunnen we onze picknick nuttigen in het bezoekerscentrum De Duinpanne. Die dag kan je ook gerust je vondsten meenemen om te laten determineren.